Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Τάρτα Βύσσινο




Υ Λ Ι  Κ Α

Ζύμη 

100γρ. ζάχαρη άχνη
200γρ. βούτυρο (από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια)
350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+λίγο ακόμη για το πλάσιμο)
1 αυγό

Γέμιση 

800γρ. βύσσινα ,καθαρό βάρος , χωρίς τα κουκούτσια
50γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ψήσιμο

1 αυγό - χωρισμένα ο κρόκος από το ασπράδι
λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά -στην τάρτα της φωτογραφίας δεν έχουμε βάλει)


T Ρ Ο Π Ο Σ  
Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η Σ

Ζύμη 
 Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη ,στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τέλος το αλεύρι. Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Γέμιση 
 Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα βύσσινα και το αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.

Τάρτα και Ψήσιμο 
 Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κ.σ. νερό σ' ένα μικρό μπολ.
 Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Με τα 3/4 της ζύμης ανοίγουμε λεπτό  φύλο,
το μεταφέρουμε σε ταρτιέρα και στρώνουμε καλά στις γωνίες και στα τοιχώματα.
 Αλείφουμε με ένα πινέλο το φύλο που έχουμε στρώσει στην ταρτιέρα και προσθέτουμε το μείγμα της γέμισης.
 Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε ένα δεύτερο λεπτό φύλο με το οποίο σκεπάζουμε την τάρτα.
 Πιέζουμε το φύλο περιφερειακά, ώστε να κολλήσει με το κάτω, στα σημεία που ενώνονται.
 Χτυπάμε το ασπράδι ελαφρά και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της τάρτας και την πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για περίπου 45-50' .
 Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξεφορμάρουμε.

* Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη για 1 μήνα. )
*Η ίδια τάρτα μπορεί να γίνει και με κεράσια αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου